Pantereus 2012

Het is ruim na middernacht. De “usual suspects”  hangen aan de bar en nemen er nog eentje, of twee. Buiten staan “taxistudenten” te wachten tot hun klanten er eindelijk genoeg van hebben en zich naar huis willen laten vervoeren. De verhalen worden steeds sterker, de anekdotes steeds ongeloofwaardiger. En Guus, die wil bitterballen…. Alsof er nog niet genoeg eten is geserveerd. De hele dag stonden er vorstelijke buffetten en ook op de baan werd er rondgescheurd met eten en drinken. Hoe goed de lynx ook wordt verzorgd, hij kan het nooit zo goed hebben als de deelnemers aan het Pantereus golftoernooi. Zo langzamerhand moet je een extra tas meenemen voor alle knuffelbeesten, shirts, caps en andere attributen. VEILING De veiling is dan al uren achter de rug. Wat opvalt is dat het vertrouwen in een succesjaar voor PSV niet erg groot lijkt: een PSV arrangement levert  “slechts”  750 euro op, het minst van alle aangeboden artikelen/evenementen, en Arnold Bruggink hoeft er dus niet voor tot de bodem te gaan. Dat doet de heer Hoogland wel, die voor 7.000 euro een voetbaltripje Barcelona voor zichzelf en zijn vrienden laat afhameren door veilingmeester Karel de Geus. Opvallend is ook dat een gesigneerd Ajax-shirt in deze contreien meer opbrengt dan een shirt van Ruud van Nistelrooij.

LUSTRUM Tien jaar Pantereus, en wat een succes is het geweest (en zal het ook wel blijven). In die periode is een bedrag van 220.000 euro opgehaald voor de met uitsterven bedreigde lynx. Tien jaar, waarin sponsors, sporters en andere genodigden elkaar zijn gaan zien als goede bekenden, in sommige gevallen zelfs als vrienden. Het succes van het golftoernooi is deels te danken aan het informele karakter, waar prinsen en paupers (nou ja, zo erg is het ook weer niet) letterlijk zij aan zij een balletje slaan.  De kracht zit hem toch vooral in het bestuur, dat jaar in jaar uit weer in staat is om al die mensen bij elkaar te krijgen en een voortreffelijk toernooi te organiseren. GEVAAR Maar er schuilt een gevaar! De stichting dreigt aan zijn eigen succes ten onder te gaan, het gaat te goed met de lynx! Hij is inmiddels al gespot in het Beierse woud, de Ardennen en de Vogezen. Ook uit Limburg kwam een melding binnen, maar dat verhaal is inmiddels naar het rijk der fabelen verwezen. En dan was er nog een lynx ergens op een strand in Libie, maar hierbij bleek het om een ander type te gaan, namelijk de reddingslynx. Die heeft de strijd tegen de natuur verloren en komt als een hoop schroot terug naar Nederland. Maar verder lijkt de lynx in topvorm, voordat je het weet staat ‘ie in Brabant of de Randstad aan je achterdeur te krabbelen… 

WINNAARS Dan nog even de statistieken: De eerste prijs, een maatpak van Diya custom suits, ging naar de spelers van het VDL-team.De PSV selectie bestaande uit  John de Jong, Andre Ooijer, Jan Vennegoor of Hesselink en Roel Buikema bemachtigde de tweede prijs, een paar handgemaakte schoenen van Greve. En de heer Hoogland en zijn team gingen ervandoor met het brons, bestaande uit arrangement in de Verlenging. Maar dat zat weer wat ingewikkelder in elkaar. Want de prijs werd vervolgens weer aangeboden op de veiling, en daar gekocht door Ronald Waterreus zelf. Wat die ermee doet was bij het schrijven van dit stukje nog onbekend. Deze keer geen longest en neary. Op het moment supreme verkeerden de verantwoordelijken in kennelijke staat. Het zij ze vergeven. De echte dagwinnaar was toch wel de stralende, zwangere Hilde Bruggink. Nog geen prijs voor haar op dit moment, maar die komt over een paar maanden. BITTERBALLEN En Guus, die wacht nog steeds op zijn bitterballen. Sponsors voor het frituurvet, gelieve u aan te melden bij de organisatie.

JAN SANDBERG